169517847_279fe01913_m.jpgLuin jokunen vuosi takaperin Viini-lehden jutun sushin ja viinin yhdistämisestä - enkä löydä enää sitä lehteä arkistostani. Sen verran siitä muistan, että Japanissa viski on ollut suosittua jo pitkään, mutta viinit ovat vasta nousemassa trendiksi. Länsimaissa taas sushi on trendikästä, mutta sen kanssa ei juolahda mieleenkään tilata viiniä.

Googlailin viinisivustoja etsien opastusta sushiviinien valintaan. Useissa niistä toettiin, että tämä on hauska yhdistelyn alue - uusi ruoka etsii kaverikseen omanlaistaan viiniä eikä sääntöjä ole hakattu vielä kiveen. Klassisten viinioppien mukaan kalan kaveriksi kuuluu tilata valkoviiniä, mutta nyt sen voi romuttaa ja etsiä toimivaa kombinaatiota ilman ennakkoluuloja. Enemmän punkulle persona ihmisenä olin innoissani.

Burgundilainen Pinot Noir sopii Daisuke Utagawan milestä nigireiden umamin pariksi. Umami taittaa tanniineilta pahimman terän ja antaa viinin hedelmäiempien vivahteiden päästä oikeuksiinsa. Utagawa on FoodNetwork -kanavan kokkikasvo ja Washingtonin ekaksi sushipaikaksi mainitun Sushi-Ko -ravintolan pyörittäjä (osti paikan työskenneltyään siellä kokkina, muttei perustanut sitä).

Tanniinit sopivat kuitenkin paremmin pihviviineihin kuin sushin kaveriksi eivätkä ihan kaikki jaa Utagawan makumieltymyksiä. Monet suosittelevat kevyempiä punaviinejä - esimerkiksi nuorta ranskalaista tai italialaista makien kanssa. Tässä yksi listaus viinisuosituksia eri nigirin päällisiksi valittujen kalojen mukaan. Edit: Tässä topinen.

Valkoviineistä varsinkin saksassa kasvatetut Gewürztraminer ja Riesling saivat kannatusta. Rislingin varsinkin arvioitiin kestävän wasabitujauksenkin menettämättä luonnettaan. Kestosuosikki Chardonnay ei oikein toimi sushin kanssa - ehkä voimakkaampien kalanigirien, kuten makrillin kaverina, muttausein  tammiseksi iskostettu viini ei oikein toimi tähän tarkoitukseen.

Harvinaisempana vaihtoehtona, joka ei heti olisi tullut minulle mieleen, ehdotetaan kuivaa roseeta. Tai kokeile makien kaverina skumpanjaa!